Inspirace Vaření

Recept na čokoládové pralinky, zdravé marokánky a válečková vychytávka pro pekařky

17.12.2016

Nejsem bůhvíjaká pekařka teda, ale vánoční tradice mám fakt ráda. To všechno pachtění kolem, úklid, výzdoba a hlavně to pečení dělá Vánoce Vánocema. Já je mám strašně ráda. S našima jsme vždycky hodně pekli a poslouchali při tom koledy. Vždycky.  Že nelžu, mami?

Na Vánoce z dětství mám jenom pěkné vzpomínky. A chci-li se v nich do dětství vrátit, musím aktivovat všechny podněty, aby to bylo autentický. Byt se ale sám od sebe cukrovím neprovoní. I děti potřebují předat vánoční tradice, protože jsou už dnes – podle mýho – dost zaměřený na tu materiální stránku Vánoc. Takže pečení s nima je taky radost a strašně si přeju, aby jako dospělí neřekli: „nesnáším Vánoce“, tak jak to často kolem slýchávám. Chci aby Vánoce milovaly jako já. Aby aspoň o Vánocích zapomněly, že nejsou romantici a pouštěly si koledy a celou tu vánoční romantiku prožívaly naplno.

Peču vždycky jenom perníčky, linecký, vanilkáče a svoje zdravý marokánky. A já si potrpím na dobrou čokoládu, které pojím každodenně vcelku hodně, takže jsem si uděla ještě krásný „zdravější“ čokoládový pralinky, ať to má trochu vánoční tématiku, když už to mlsání musí být.

S Gydem jsme si kromě nové sedačky naježili ještě novou mikrovlnku. Vybrala jsem Whirlpool MAX chocolate. Je to model se speciálníma funkcema na různé kejkle s čokoládou. Když jsem pracovala v Německu, dělali jsme tam každoročně na Vánoce velký množství krásných pralinek a čokoláda to je věda. Na to, aby pralinka následně pěkně ztuhla, nelepila, nerozpouštěla se při pokojové teplotě a byla lesklá, nesmí překročit určitou teplotu, což jsem ve vodní lázni musela vždycky hlídat speciálním teploměrem. A do toho se mi doma nechtělo. Takže když už jsme byli v tom pořizování nové mikrovlnky, vzali jsme tuhle.

Čokoládové pralinky se sušeným ovocem a ořechy

Na dobrý pralinky je potřeba i dobrý materiál. Já jsem mimochem docela rozmlsaná, takže když čokoládu, tak bez jakýhokoliv jinýho, než kakaovýho tuku. To znamená, zapomeňte na běžný čokolády na vaření. Já brávám teď už jenom od Mannera. Má vysokej podíl kakaa a je bez přidanýho tuku.  Je cenově celkem dostupná a je výborná (musím pro ni na Tesco, kam jinak nejezdím).

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-1

Občas se nám darem doma vyskytne nějaká čokoška s maximálním možným podílem kakaa a ta je pro mě jen-tak už celkem nepoživatelná. Takže ji vždycky přihodím do nějakého pečení, ať to má grády.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-4

Ať se nezacyklím, jdeme na ty pralinky. U Tescomy jsem si vzala i tyhle silikonový formičky s vánočníma motivama.

Čokoládu jsem nasekala nožem na menší kousky, hodila do silikonové formy, která byla k mikrovlnce jako vybavení.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-3

Navolila program na temperování čokolády a gramáž a za minutu a půl měla jen teplou, ale úplně tekutou čokoládu bez teploměru, hrnců a vodní lázně.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-5

Z té silikonové formy jsem ji jen vylévala do formiček. Vždycky kapka čokolády, pak ořech nebo sušená švestka, hruška nebo třešně a zase zakápla čokoládou.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-6

Pralinky byly za chvíli tuhé. A jsou krásně lesklé. Mňamka.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-12

Chtěla jsem taky vyzkoušet funkci „Horká čokoláda do hrnečku“. Děti pomáhaly a samozřejmě se těšily. Nevím jak, ale prostě vznikla krásně hustá čokoška do hrníčku a děti se olizovaly.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-15

 

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept na zdravé marokánky

Každej rok přidávám další a další druhy ovoce, který si suším. Běžně mívám jabka, hrušky, švestky. Letos jsem usušila i 7 kilo vypeckovaných velkých třešní. Mám nasušený i meruňky a nějaké ryngle. Ty jsou teda úplně nejlepší. Mají tenoučkou slupku, takže to jejich „masíčko“ udělá křížaly sladký a měkounký jako želé bonbóny. Žádný ze sušenýho ovoce nepřislazuju. A ze směsi mýho ovoce dělám marokánky.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-9

Potřebuju na ně:

  • 160 g sušenýho ovoce
  • 160 g ořechů (já namíchám všelijaký druhy: slunečnicový semínka, kokos, mandle, lískový ořechy, kešu a hlavně vlašský)
  • 30 g másla
  • 20 g mandlové mouky
  • 2 lžíce třtinovýho cukru
  • 125 ml mléka

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-10

Mléko, máslo, cukr i mouku minutku povařím v hrnci, stáhnu ze sporáku a přidám na drobno nakrájené ovoce i ořechy. Hmotu pak nabírám na lžíci a na plechu dělám čtverečky pomocí vykrajovátka, do kterýho hmotu pěchuju. V receptu je totiž málo pojiva, takže obyčejné hromádky po upečení moc nedrží pohromadě.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-11

Pak dávám zapéct na 170 stupňů na 10 minut do trouby. Abych rozpadavé a málo slazené marokánky ještě trochu spojila, obvykle polévám čokoládou. Letos jsem namáčela do půlky v roztopené čokoládě z mojí nové mikrovlnné trouby. Tak zase kousek zdravějšího cukroví, ať nemám takový výčitky z toho vánočního hodování.

Když už jsem u té mikrovlnky, je to i co do tvaru novinka. Má totiž zaoblenou zadní část, takže se dá strčit do rožku v pětačtyřicetistupňovém úhlu a šetří místo na pracovní ploše. Je to takovej prcek a přitom uvnitř má stejný rozměry, jako každá jiná. Já jsem takovej ten vizuálek, takže jsem se při výběru nechala ovlivnit i pěkným vzhledem.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-7

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-8

Taky má funkci Jet Defrost, takže parádně rozmrazuje cokoliv: máslo, sýry, maso.. Bez toho, aby se mi to rovnou upeklo. Ještě chci vyzkoušet funkci Crisp. Pizzu teda doma běžně neděláme, ale mělo by to u jídla docílit křupavosti, u kterýho si to přejeme. Gril na pečící troubě taky nemám, takže jsem ráda, že tahle mikrovlnka má.

Trochu mě ale štve nastavování času ohřevu. Klikat se musí na plusko, do první minuty po pěti vteřinách, pak už to skáče po půl minutách, tuším. Na staré mikrovlnce jsem číselnýma tlačítkama naklikala délku v číslicích a Start.

Co ale dohnalo tenhle nedostatek, je funkce „keep warm“. Jakmile se jídlo doohřívá na požadovanou teplotu, ještě nějakou dobu se udržuje teplé a připomíná se pípáním.

Praktická rada pro pekařky

U posledního článku o perníčkách jsem vám zapomněla sdílet zásadní věc. Jako pekařské know-how mi mamča kdysi dávno předala praktickou a užitečnou radu. Taky znáte to, jak se vám při válení lepí těsto na váleček, pokud mocně nenamoučíte? Tak to já ne. Už 20 let používáme fintu „punčochového válečku“. Koupíte novou punčochovou podkolenku, ustřihnete jí špičku a navlečete na váleček. Na obou koncích válečku uděláte malý uzlík tak, aby nepřekážel při válení a zároveň umožňoval rotaci ruček. A já vám garantuju, že už se vám NIKDY žádný těsto na něj nepřilepí a nebudete muset těsto zvrchu NIKDY moučet.

Tip: podívejte se na moje květináče z pratelného papíru.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-16

Je to geniální. Na punčoše nezůstávají žádné stopy těsta, přesto ho vždycky po válení přeperu ve dřezu v jarové vodě a nechám uschnout na topení. Jen jednou jsem za těch dvacet let použila váleček bez punčochy a ne, děkuju pěkně.

V pátek ráno jsem si dala snídani králů. Dětem bych nebyla dobrým příkladem, ale nebyly doma, takže jsem si zahřešila. Vlezla jsem si s tím do mýho novýho závěsnýho houpacího křesla a pokusila se nechat odplout všechno, co mi předvánočně tiká v hlavě.

cokoladove-pralinky-marokanky-recept-horka-cokolada-recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-17

Tak to je dneska všechno. Na zítra mám pro vás inspiraci na vánoční výzdobu v podobě levitujícího kolotoče a pozítří ještě tipy na dárky, jestli ještě s těmi posledními tápete. A vůbec to tady budu mít ještě do Vánoc a mezi svátky nabitý. Tak hezký adventní víkend, moji milí.

Může se vám také líbit

13 komentářů

  • Odpovědět Iveta 18.12.2016 at 7:18

    Marki, diky za tipy, cokoladu Manner z Tesca, ani puncochu na valecku neznam, oboji vyzkousim! Pekne dny, Iveta

    • Odpovědět TAMARKI 18.12.2016 at 16:42

      Váleček + punčocha = VŠL 🙂 Mannera jsem jednu dobu i pojídala jako chléb. 😀 Pěkné svátky!

  • Odpovědět Andrea 18.12.2016 at 12:39

    Do pralinek jsem se nikdy nepoustela, prislo mi to dost narocne. Diky za super tipy, vypadaji uzasne. Krasne Vanoce.

    • Odpovědět TAMARKI 18.12.2016 at 16:38

      Andrejko, to jsou takové pralinky-nepralinky. Vlastně jen malé čokoládky s ořechem nebo ovocem. Pralinka by asi měla mít náplň, jenže ta se většinou ředí máslem a tomu jsem se chtěla vyhnout. 😀 I Tobě hezké Vánoce.

  • Odpovědět Lucie 18.12.2016 at 17:55

    Marki, moc povedené bonbónky, úplně profi:-) A děkuji za tip s punčochou. Já vše válím přes sáček nebo potravinovou fólii a taky nelepí:-)

    • Odpovědět TAMARKI 19.12.2016 at 10:53

      Lucinko, přes fólii znám. S tou punčochou je to válení ale jakésik svobodnější 🙂 Hezké svátky a opožděně všechno nej k narozeninám!

  • Odpovědět Renata 19.12.2016 at 11:11

    Parádní nápad!!! Ten s tou punčochou – dnes ho vyzkouším 🙂 A děkuji i za ostatní typy!!! Mějte krásné Vánoce…

    • Odpovědět TAMARKI 20.12.2016 at 10:32

      Renato, i Vám krásné Vánoce a spostu rozváleného těsta bez ok na punčoše. 😉

  • Odpovědět Vera 19.12.2016 at 21:02

    Bezvadný příspěvek:-) v tom Vánočním shonu…. klobouk dolů:-) Nádhera. Ať se Vám Vánoce podaří dle představ:-)

  • Odpovědět zdena 22.12.2016 at 8:49

    Krásné nápady, děkuji za punčochu, hned jsem vyzkoušela a poprvé jsem se u lineckého nevztekala a nespotřebovala kilo mouky navíc. Vždycky peču linecké jako první, ale letos jsem měla těsto a k pečení se ne a ne dostat. A už vím proč, čekala jsem na váš příspěvek. Tak ještě jednou díky a krásné vánoce. Zdena

  • Odpovědět Blažena 13.1.2017 at 17:20

    Děkuji za super nápad,náhodou jsem přišla na Vaše stránky a jsem unešená,,Díky Blažena

    • Odpovědět TAMARKI 15.1.2017 at 20:03

      Blaženko, z Vašeho nadšení jsem celá blažená. 🙂 Děkuju.

    Komentujte článek