Doplňky & dekorace Nábytek

DIY prošívaný 3D polštářek a náš nový minimalistický gauč

9.1.2017

Tak a jsem zpět. Jako první ze všeho bych Vám chtěla poděkovat. 

Publikuju zhruba rok a půl a zdá se mi neuvěřitelné, kolik vás už zavítá. Chodí mi množství osobních emailů s nejrůznějšími dotazy, poděkováními, s fotkami výsledků vašeho tvoření i osobními vyznáními a každý z nich mě vždycky neskutečně potěší. Snažím se na každý váš email odpovídat. Jestli jsem na začátku o svém blogování pochybovala, tak dnes vím, že to smysl má. Občas mi sice dochází dech, abych udržela tempo, na které jste zvyklí. Když pak ale čtu ty vaše milé komentáře pod článkem, vždycky mě to znova nakopne.

Protože jsem vám stihla popřát zatím jen na mém Instagramu, tady bych to chtěla dohnat. Do nově přicházejícího roku bych vám přála spoustu lásky a zdraví, protože ty jsou základem všeho. Taky vám přeju klidný návrat do pracovních povinností, kreativitu tam, kde máte pocit, že ji budete potřebovat a splnění si svých vlastních přání. Ať máte vedle sebe někoho, kdo vás pomiluje, pohladí a povzbudí. Taky ať se vám daří najít si čas na své blízké a zároveň na to, co vás baví.

Tak bych mohla ještě pokračovat, ale místo toho vám ještě jednou poděkuji za vaši čtenářskou přízeň a moc se těším na naše virtuální setkávání v následujícím roce.

DIY prošívaný dekorativní polštářek

Co se polštářků týče, vášeň pro ně musím v sobě krotit. Děti už jich mají plné postýlky a na gauč bychom se kromě polštářů měli vlézt i my. Naštěstí jsou to spotřební dekorace. Občas schytají nějaký ten flek nebo dírku a tak je stále příležitost pro změny.

Předminulý rok jsem zkoušela polštáře s jednoduchými vzory malované gelovým perem, tiskla jsem na ně linorytové motivy, děti si je pomalovaly barvami na textil, a taky jsem vyrobila pár kousků s domácím tiskem za pomoci levandulového oleje. Stále více ustupuju od černo-bílých variant dekorací.

Prošívaný „3D“ polštář – jak jsem si ho nazvala – jsem před delším časem šila pro potřeby focení mého autorského ložního povlečení a je teda tmavě šedý. Dostal místo u nás v obýváku jen proto, že je to fakt fešák a daří se mi už černým doplňkům jinak celkem vyhnout. 3D jsem si ho nazvala proto, že záměrem byl prošívaný vzor, který bude plastický. Toho jsem docílila prošitím předem narýsovaného vzoru.

Látku jsem před prošíváním podložila vatelínem, který jsem si na pár místech přistehovala, aby se mi zespod nepokrčil. Já teda měla jen vatelín tenoučký. Čím tlustčí použijete, tím bude vzor plastičtější. Je možné namísto vatelínu použít i tenký molitan. Vzor jsem prošila jeansovou černou nití, aby byl zřetelný a trochu kontrastoval s tmavě šedou látkou.
moderni-rohova-sedaci-souprava-recenze-diy-dekorativni-polstar-tamarki-1

moderni-rohova-sedaci-souprava-recenze-diy-dekorativni-polstar-tamarki-6

Jak jsem polstrovala náš starý gauč

Naši starou sedací soupravu jsem ukořistilila v nábytkovém sekáči. Nakoupila jsem kvalitní čalounickou látku a celou jsem si ji opolstrovala. Byla to taková ta, co má polstrovanou kostru a na ní naskládané jednotlivé polštáře. Jak sedací části (polštáře), tak opěrkové byly tedy odejmutelné. Navíc každý z polštářů měl zip, takže se potah nechal sejmout. Protože ale měl každý polštář jiný tvar a rozměr, nedal se udělat univerzální střih. Potahy jsem ze všech polštářů sundala, ve švech jsem je rozpárala na jednotlivé díly a ty pak použila jako střihy. Vykopírovala jsem je na novou látku, sešila, všila velké zipy a obrovské kusy molitanů zase povlékla do nového.

Řeknu vám, práce to bylo spousta. Ne, že by to bylo něco těžkého, spíš je potřeba při vykopírovávání střihu být precizní, dbát na detaily a je bylo to časově náročné, protože bylo polštářů bylo hodně. Na druhou stranu nám gauč posloužil dalších 6 let. Dali jsme ho už ale pryč, protože naše rodina se od té doby co do počtu členů zdvojnásobila, takže už nestačil a  byl příliš tmavý. Kout, do kterého měla sedačka přijít po přestavbě obýváku, potřeboval prosvětlit. Tak jsme ho poslali dál. Ale najdete ho na jedné z fotek na Instagragramu tamarki.cz, kde jsem ho nabízela.

Šedá rohová sedací souprava

Mezi svátkama se mi sešlo několik dotazů na náš nový gauč. Zahlédli jste ho na Instagramu. Jsem nadšená. Ale bylo to teda o nervy, protože vybírat takovou věc online byl celkem risk.

Vlastně už dlouho jsem pokukovala po novém gauči. Jenže jsem chtěla fakt velký. Aby se na nej pohodlně natáhl celej Gyd, na druhou část celá já a aji děti aby měly ještě místo. Ty jsou sice stále vyplesklé na svých mramorových sedacích vacích, ale taky je občas dotáhnu na gauč ke společnýmu poňuhňání. No a ještě tu byla otázka spaní pro návštěvy. Jenže mně se TAAAK nic z běžné nabídky nelíbilo! Miluju tvarovou strohost. Projela jsem celou IKEA od začátku do konce, všude, kde jsme byli, hledala jsem, jestli mě něco zaujme. Proňufanej každej leták. Nic, vždycky jsem měla nějakou výhradu: velikost, nabídka vzorů a barev, kvalita, tvar, pohodlí … . Nebylo to prostě to ONO.

Což o to, bez finančních limitů bych si vybrat uměla. Od jednoho jednoho z Gydových klientů bychom zase nejspíš dostali nemalou slevu, ale mě se ze skoro 17 stovek variant sedaček na jednom místě nic nelíbilo. Tak jsem to vzdala s tím, že až mi něco 100% padne do oka, koupíme. Naštěstí nespěcháme. A bingo! Na eshopu www.nabytek-forliving.cz jsme ji našli. Je ve verzi rozkládací i nerozkládací. My kvůli spacím návštěvám vzali rozkládací. Dodací lhůtu sice mají 8-10 týdnů, ale je na zakázku vyrobená v Německu. Naše dodací lhůta měla být těsně před svátkama, takže jsem byla upozorněná, že se dodání může protáhnout. Nakonec přišla ještě o chlup dříve.

Tip: podívejte se na moje květináče z pratelného papíru.

Je to teda konkrétně tahle sedací souprava FUTURE. Paní mi před objednávkou poslala domů vzorníček potahových látek. My máme provedení Inari sv. šedá 91 . Jsem naprosto nadšená. Není moc měkká (nemám ráda, když mě sedačka „spolkne“), ani tvrdá, dobře se na ní sedí i dlouhodobě a má jednu boční opěrku. Občas si z ní dělám improvizovaný psací koutek. Jediný, co mě na ní zamrzelo, jsou plastový nožičky. Na prodejní fotce (viz odkaz) totiž vypadá, že je sedačka níž a nožky nejsou tolik vidět. S tím já si ale brzy poradím. Je tvarově tak jednoduchá, že se nebude bít s těmi pár výraznějšími kusy retro kousků nábytku. Barevně je nevýrazná proto, že nad ni chci velký a výrazný obraz.

moderni-rohova-sedaci-souprava-recenze-diy-dekorativni-polstar-tamarki

moderni-rohova-sedaci-souprava-recenze-diy-dekorativni-polstar-tamarki-9

moderni-rohova-sedaci-souprava-recenze-diy-dekorativni-polstar-tamarki-10

moderni-rohova-sedaci-souprava-recenze-diy-dekorativni-polstar-tamarki-7

moderni-rohova-sedaci-souprava-recenze-diy-dekorativni-polstar-tamarki-13

moderni-rohova-sedaci-souprava-recenze-diy-dekorativni-polstar-tamarki-11

moderni-rohova-sedaci-souprava-recenze-diy-dekorativni-polstar-tamarki-5

 

Odpusťte mi mé nadšení z naší nové sedačky, ale tu já považuju – stejně jako jídelní stůl – za naprosto stěžejní kus nábytku. Je to místo potkávání a odpočinku.

Obývák chce ještě dost poladit. Stále je po rekonstrukci takový poloprázdný. Vánoční světýlka v rohu jsem neměla ještě to srdce sundat. Nad čtecí koutek na gauči vyrábím závěsnou lampičku, na zmíněný obraz už stojí doma obrovské bílé plátno na rámu. Prozatím mi ale ta strohost a pocitový pořádek  v našem spodním patře celkem šmakuje.

Pro dnešek bylo psaní dost, tak to nebudu protahovat. Snad jen to, že doma slavíme první Samíkův bezbolestně vypadlou jedničku vpravo dole. Jeho úsměv je teď legrační. A já zase od příštího týdne učím němčinu. To bude po dlouhé době asi taky sranda.

Může se vám také líbit

39 komentářů

  • Odpovědět VěraŠ. 9.1.2017 at 18:53

    Teda, to, že někdo takhle bezchybně očalouní sedačku, musím obdivovat. Obýváček se pěkně vylupuje.Tu balonkovou svítící výzdobu mám také a neberu ji jako vánoční. Celoročně ji přemisťuji po domě. Obzvlášť v zimě není světýlek doma dost.
    Přeji mnoho štěstí.
    Věra

    • Odpovědět TAMARKI 10.1.2017 at 9:47

      Věro, s těma světýlkama máte pravdu. Taky je miluju. Na okně míváme přes vátky velkou svítící papírovou hvězdu IKEA a na konci ledna se mi ji nechce uklízet. Balónková světýlka mi teď pěkně prosvětlují ten tmavý roh se sedačkou a suplují na holé bílé stěně, dokud tam nepřijde obraz a dekorace. Děkuji, i Vám přeji štěstí.

  • Odpovědět lucie 9.1.2017 at 19:09

    až mě mrzí, že do našeho nového budoucího domova jsme si naplánovali prostor pro sedačky nerohovou 🙂
    je krásná!!

    • Odpovědět TAMARKI 10.1.2017 at 9:48

      Luci, i ty kusové varianty varianty jsou krásné. Tahle je ale taková více partnerská, to je fakt. 🙂 Díky.

  • Odpovědět Martina 9.1.2017 at 20:15

    Tak ta je teda??

  • Odpovědět Marcela - Nordic Passion 9.1.2017 at 21:14

    Sedacka i polstar jsou uzasne. A taky preju jen vse dobre v novem roce:-). M.

  • Odpovědět Tereza 10.1.2017 at 9:11

    Přeji vše nejlepší do nového roku a hodně úspěchů v práci. Upřímně jsem ráno nadskočila radostí z nového příspěvku. Sedačka je fešná (asi bych seděla oproti o koukala na ní místo telky 🙂 ).
    A taky děkuji za inspiraci v minulém roce.
    Krásný den

    • Odpovědět TAMARKI 10.1.2017 at 9:55

      Terezko, nadskakuj. Ale dej si pod zadek něco měkkého, pouštím se totiž zase do pravidelné publikace. Mávám a taky děkuju.

      • Odpovědět Tereza 10.1.2017 at 11:07

        Juchůůůů. Já už se děsila, že nebudeš nic psát a já nebudu mít co číst u kafe. Instagram mi fakt nestačí 🙂

  • Odpovědět Michaela Holubová 10.1.2017 at 9:56

    Ahoj Marki, sedačka je krásná a k tomu to tvoje zrenovované křeslo…….Nemám slov, dokonalá symbióza!!!
    Moc ráda vyhlížím tvoje příspěvky,ať tě inspirace neopouští:-)Míša H.

    • Odpovědět TAMARKI 11.1.2017 at 7:31

      Míšo, taky mám pocit, že si ti dva budou dobře dozumět. 🙂

  • Odpovědět Renata Šimetková 10.1.2017 at 11:03

    Markéto, opět dokonalé, všechno spolu hezky souzní, jste šikulka, to se musí nechat… a kdyby jste napsala, že jste očalounila i tuto sedačku, bez zaváhání bych Vám uvěřila, ani by mě nenapadlo, že byste to nezvládla :-)! Myslíte, že budete mít někdy čas popsat alespoň zhruba rekonstrukci toho nádherného křesla u sedačky?
    Děkuji moc a přeji parádní, stylový, pohodový ale hlavně veselý celý rok! Renata Š.

    • Odpovědět TAMARKI 11.1.2017 at 7:34

      Renčo, chystám článek o renovaci toho křesla. Byla to celkem fuška. Ještě mi chybí ty ozdobné hřebíčky-hříbečky po celém lemování. Buďte ve střehu.

  • Odpovědět Jitka 10.1.2017 at 15:26

    ..tak to je fajn,že jste našla.Já už taky koukám po nové, po nerohové.Tahle se mi vůbec tvarově nelíbí,ale právě jde o ten výběr každého z nás.Jinak barva krásná.Krásný den.

    • Odpovědět TAMARKI 11.1.2017 at 7:39

      Mně se děsně líbí i takové ty solitérní (prý) třímístné zakulacené nerohovky s dřevěnými vyššími nohamami laděné trochu do retra. Viděla jsem všelijaké takové na Designbloku, ale to je tak nepohodlné. Člověk se na tom nenatáhne a sedět ze dvě hodinky bych v tom taky nechtěla. Občas design převyšuje funkčnost. Z toho už jsem snad taky vyrostla. Tak ať dobře vyberete, Jitko. Hezký den.

  • Odpovědět Lucia Coková 10.1.2017 at 15:33

    Marki..Tiež prajem všetko najlepšie v novom roku.a moc ďakujem za ten predchádzajúci a všetky tie úžasné články a inšpirácie!:)

    Vyzerá to u Vás skvelo!.a už sa neviem dočkať ďalšieho :*

    • Odpovědět TAMARKI 11.1.2017 at 7:41

      Lucko, vy jste všeci skvělí. Díky za tu vaši posílanou energii. Cítím ji úplně ve vzduchu i přes wifi. 🙂

  • Odpovědět Maickosti 10.1.2017 at 18:22

    Vase blogovani urcite smysl ma! Ja Vas objevila teprve nedavno, ale to, co tvorite, a jak zarizujete bydleni, se s mym stylem naprosto shoduje, tak sem moc rada chodim pro inspiraci. Ja zacala blogovat pred dvema mesici, do te doby jsem sve tvoreni prezentovala jinym zpusobem, ale chybela mi nemoznost propojeni s dalsimi kreativnimi lidmi. Tohle je vazne skvele a diky za to i Vam! 🙂 Jinak sedacka je bozi a co me jeste zaujalo, je barevny ‚zasedaci poradek‘ v knihovne 😉 Preji Vam krasny rok 2017 a pozdravujte syna – jemu zub zmizel a moji dceri zrovna ten samy pred nekolika dny vyrostl! 😀 Zdravi Maja

    • Odpovědět TAMARKI 11.1.2017 at 7:44

      Majo, taky Vám přeju spoustu nápadů a kreativity v blogování. A Vaší holčičce krásné druhé zuby!

      • Odpovědět Maickosti 11.1.2017 at 21:59

        Dekuji 🙂 No, ony to jsou zuby prvni, ted ji bylo pul roku. Zabava teprve zacne! :-D…

        • Odpovědět TAMARKI 12.1.2017 at 11:18

          Aha, tak už jsem v obraze. Ale nejbojte, taková hrůza to zase není. Mám takový pocit, že bylo více pláče, když ten ten jeden teď vyklal, než když jim jako mimčům rostly ty první. Každopádně obojí píše příběhy. 😀

  • Odpovědět Ivana 10.1.2017 at 22:25

    Marki, krásný Nový rok! Na sedačku jsem se také chtěla zeptat, pořád jsem přemýšlela – Hay nebo Muuto??? A vida, s bonusem prošívání český e- shop a cena trochu jinde!!! Je moc pěkná a jsem ráda za doporučení, protože není nad osobní zkušenost – asi bych si netroufla zrovna takový kousek kupovat přes internet. Gratuluju k úspěšné koupi, sedí tam jak….:-)

    Ivana

    • Odpovědět TAMARKI 11.1.2017 at 7:48

      Ivo, hřebíček na hlavičku. U Muuta jsem našla, co bych si představovala. Možná až přijdu na postup tisku bankovek. 😀

  • Odpovědět Ivana 12.1.2017 at 10:52

    Tak to si pak ráda přečtu návod:-D

    • Odpovědět TAMARKI 12.1.2017 at 11:20

      Jasné. Návod nebude asi tady on-line, ale budu ho posílat přes newsletter věrným čtenářkám. 🙂

  • Odpovědět Markéta Poblová 13.1.2017 at 13:22

    Dobrý den Markéto,
    ani nevíte jakou jste mi udělala radost, že jste si koupili tuto sedačku a tím mě inspirovali. Už dlouho dobu hledám stylový kousek za rozumnou cenu do našeho starého domu a tato vypadá fakt krásně a cena víc než rozumná. Jen se rozhodnout jaký potah – už jsem v kontaktu s paní s firmy 🙂 Děkuji za inspiraci, kterou u Vás čerpám nejen tímto příspěvkem. Máte moc pěkný blog – vzdušný, pestrý, optimistický.
    Ať se Vám daří.
    Markéta

    • Odpovědět TAMARKI 13.1.2017 at 13:50

      Marky, tak to prima, že byl tip s gaučem užitečný. Mně tento kousek připadá hodně podobný těm, které bych si dovolit nemohla. A přesně, cena super. Ve Forlivingu jsou i velice milí a vstřícní, takže to bylo celkově bezbolestný nákup. Moc jste mě potěšila, že se Vám blog líbí. Mějte se pěkně.

      • Odpovědět Markéta Poblová 17.1.2017 at 10:36

        Markéto, určitě se taky nechám ráda inspirovat s těma nožkama 😉 vidím to na dřevěnou alternativu.
        Pěkný den Markéta

  • Odpovědět Lucie 17.1.2017 at 8:03

    Marki, sedačka je super, sedí vám tam!:-) A polštářek je samozřejmě taky perfektní. Těším se na nápady a čtení i v tomto roce:-) L.

  • Odpovědět Martina decór blanc 21.1.2017 at 19:39

    Milá Marki,
    já jsem spíše na rustikální styl, ale tohle je teda pecka. Líbí se mi jak do sebe vše zapadá, celkově to působí harmonicky a příjemně. To musí být pováleníčko 🙂
    Ať se vám krásně bydlí.

    • Odpovědět TAMARKI 22.1.2017 at 21:21

      Martino, děkuju. To jsem ráda, jestli to všechno dokupy působí harmonicky. Nejsem moc na trendy, ladím srdcem. I vám domácí pohodu přeju.

  • Odpovědět Barbara 6.10.2017 at 22:02

    Táto sedačka je fakt krásna a moderná! Tiež práve riešime nákup novej. Chcela by som sa však spýtať – nechýba vám na tejto vašej sedačke opierka hlavy? Celkovo sa mi zdá, že má nízku opierku chrbta. Ako sa vám na nej sedí napr. pri filme? Podopierate hlavu vankúšmi? Alebo sa zošuchnete nižšie? Na stránke pozerám, že môžnosť doobjednať opierky hlavy k tejto sedačke nie je.
    Vďaka za odpovede! 🙂 Barbara

    • Odpovědět TAMARKI 9.11.2017 at 15:01

      Barbaro, mě opěrka hlavy nechybí. Neznám ani sedačku, která by při úplným sezení měla opěrku až k hlavě. My na sedačce většinou u filmu ležíme, takže jak píšete, zošuchneme nižšie. 🙂 Já jsem se sedačkou s odstupem roku fakt děsně spokojená. A to jsem – myslím – někdy docela hnidopich. Vyhovuje mi třeba, že když na ní sedím s pokrčenýma nohama trošku bokem (já na sedačce ani jinak sedět neumím), můžu si loket položit na horní část. Děti na té opěrce i lehávají a já si tam na tácku pokládám i kávu nebo notebook (jako třeba teď). Záleží, co u sezení preferujete Vy..

  • Odpovědět Marcela 6.1.2018 at 10:48

    Ahoj Markéto,
    Moc tě zdravím, náhodou jsem objevila tvůj super blog, protože jsem na Google objevila fotku tvé sedačky, když jsem hledala sedačku pro nás do nového domu. Našla jsem na forliving a pak jsem hledala reálné foto a našla Tvůj domov, který se opravdu super a sperkujes k dokonalosti. Protože koukám, ze mas sedačku už víc než rok, zajímá mne jestli tvé nadšeni je pořad stejně?? Mám doma vzorky potahovych látek a řeším světle, nebo tmavě šedou (inary 91;96) a nemůžu se rozhodnou:-((. Viděla jsem jinou sedačku v inary 91 a přišla mi hodně moc světla, ale bylo to v obchodě, tak už byla asi vyšisovana. Bojím se, aby se neprosedela v místě rozkladu:-(.. budu moc rada, za tvou zkušenost. Mám ve výběru ještě Ikeu kivik a pak sedackynamiru.cz… tady mne to, co bych si moc přála vyjde asi na 80 tis, takže se vracím na zem :-)))) takže future je pomer cena: výkon TOP, ale před rozhodnutím, té moc poprosím o reálnou zkušenost. Ještě jednou moc děkuji a stavam se Tvou novou nadšenou čtenářkou:-) krásný den. Marcela

    • Odpovědět TAMARKI 8.1.2018 at 12:29

      Marcelo, díky moc za komentář. Jsem ráda, že se Ti na blogu líbí.
      Vzhledem k ceně sedačky jsem se na začátku držela při zemi s očekáváníma, ale jsem mile překvapená. My teda nejsme úplně gaučáři, ale se dvěma malými dětmi ji určitě nešetříme. Po roce není nikde ani náznak prosedění. Je příjemná na sezení, protože není ani tvrdá, ani příliš měkká. Potah zatím nežmolkatí (z toho jsem měla taky obavu). V poslední době si ji s partnerem na večerní sledování stažených filmů dost často rozkládáme a je to perfektní. I párové návštěvy návštěvy si ji chválí, že není malá a dobře se na ní spí. My máme taky Inary, tuším tu 91, ale jistá si už nejsem. Zatím musím říct, že jsem nenarazila na sedačku, která by mě svým vzhledem uhranula víc. A je fantastická i tvarově. Děti sedávají nebo lehávají nahoře na opěrce a já si tam vleže pokládám i tácek s kávou nebo talíř s mlsačkama. Ale my nepotřebujeme sedačku s opěrem hlavy při sezení…

    • Odpovědět TAMARKI 20.3.2018 at 10:05

      Marcelo, zdravím. I po roce a čtvrt jsem ze sedačky stále nadšená. Zatím se neproseděla, ale je pravda, že my nejsme moc gaučáři. Žmolkuje zatím minimálně a to opravdu jen v jenom nejvytíženějším místě. My ho máme v rohu a ne na slunci, takže se stálobarevností nevím. Ale neřekla bych, že odstín INARY 91 je příliš světlý. Za mě akorátní, protože se nešpiní (respektive špinění není vidět) a sedačka není ani tmavá, aby nechala v pokoji potemnit. Návštěvám se na ní spí dobře a občas si ji roztáhneme jen tak k domácímu lenošení. Tak snad jste dobře vybrali…

    Komentujte článek